Kontrowersyjne konserwanty
Substancje konserwujące to substancje chemiczne o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, są niezbędnymi składnikami kosmetyków, gdyż dzięki nim „nie psują się” (konserwanty hamują aktywność bakterii, pleśni czy też grzybów,) i zachowują swoje właściwości przez dłuższy czas (niektóre nawet przez 2-3 lata).
Konserwanty, barwniki oraz związki zapachowe wchodzące w skład kosmetyku, są powodem najczęściej pojawiających się alergii, stąd też wynika konieczność ograniczenia ich zawartości do minimum. W związku z tym warto stosować kosmetyki naturalne.
Naturalna konserwacja
Wymogi bezpieczeństwa nie pozwalają na całkowite zaniechanie stosowania konserwantów w kosmetykach naturalnych. Jednak opracowując odpowiednie receptury i technologię produkcji, ilość konserwantów można ograniczyć do minimum - poniżej 1%.
Prawdziwe, naturalne, certyfikowane kosmetyki zawierają minimalne ilości konserwantów identycznych z naturalnymi, których odpowiedniki, w postaci chemicznie takich samych lub bardzo zbliżonych związków, występują w przyrodzie.
Istnieje ograniczona liczba bezpiecznych substancji, które dopuszczone są do stosowania w tego typu wyrobach. Należą do nich: alkohol benzylowy, a także kwasy: dehydrooctowy, benzoesowy, salicylowy, sorbowy, oraz ich pochodne.
Aby stosowanie produktów naturalnych było bezpieczne, konserwację wspomaga się:
- Produkując kosmetyki w skrajnie sterylnych warunkach – wyjątkowo dbając o czystość pomieszczeń, urządzeń, zachowania higieniczne
- Wprowadzając sterylne formy opakowania (np. typu air-less – beztlenowe, aerozole)
- Dobierając wysokiej jakości surowce i wodę
- Wprowadzając do receptury naturalne substancje wspomagające konserwację, które oprócz swoich podstawowych własności (np. nawilżania) wykazują aktywność antymikrobową, tzw. „wspomagacze” konserwantów, np.: niektóre olejki eteryczne (np. goździkowy, tymiankowy, lawendowy, cynamonowy, szałwii, oczaru wirginijskiego, drzewa herbacianego, grejpfruta), ekstrakty roślinne (najczęściej mieszaniny wyciągów z różnych roślin np. tymianku, lawendy, rozmarynu, oliwki, oregano, mięty), właściwości bakteriobójcze wykazują także: kwas mlekowy i mleczany, niektóre alkohole np: etanol czy izopropanol gliceryna a także estry gliceryny i kwasów tłuszczowych oraz srebro.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz