Krem to podstawowy kosmetyk co codziennej pielęgnacji skóry.
W skład obecnie produkowanych kosmetyków wchodzi ogromna liczba związków organicznych i nieorganicznych, a wśród nich znajdziemy zarówno substancje syntetyczne jak i pochodzenia naturalnego.
Receptura kosmetyku nie może być przypadkowym zestawem surowców, musi mieć udokumentowaną skuteczność i wartość użytkową potwierdzoną badaniami. Do tego dochodzą badania chemiczno – mikrobiologiczne i toksykologiczne surowców i wyrobu gotowego.
Równie ważna jak lista składników jest też technologia produkcji. Według tej samej listy składników można sporządzić kilka różnie wyglądających kremów o zupełnie innych własnościach, nawet zakładając, że znamy procentowe ilości wszystkich składników. Każdy preparat kosmetyczny – receptura posiada szczegółowy opis procesu technologicznego określający sposób łączenia składników, temperaturę mieszania, rodzaj urządzenia do przerobu i konfekcji.
Składniki kremu możemy podzielić ogólnie na 3 grupy:
Wiele składników kosmetyku pełni kilka funkcji naraz, tzn. może być jednocześnie emolientem, poprawiać konsystencję i chronić przed negatywnym wpływem promieniowania UV (np. masło shea).
Skład kremu
Składniki kremu możemy podzielić ogólnie na 3 grupy:
- Składniki bazowe: woda, alkohol, substance tłuszczowe - stanowią większość masy kosmetyku.
- Składniki pomocnicze: emulgatory, składniki konsystencjotwórcze, składniki stabilizujące, konserwanty, barwniki, kompozycje zapachowe.
- Składniki czynne warunkujące działanie i efekty kosmetyczne.
Wiele składników kosmetyku pełni kilka funkcji naraz, tzn. może być jednocześnie emolientem, poprawiać konsystencję i chronić przed negatywnym wpływem promieniowania UV (np. masło shea).
Większość oferowanych na rynku kremów pielęgnacyjnych, zarówno do twarzy, jak i do ciała, to emulsje. Emulsje powstają w wyniku wymieszania substancji tłuszczowych z wodą. Ponieważ taka mieszanka posiada tendencję do rozwarstwiania się (jako że woda i tłuszcz z natury się nie mieszają), stabilizuje się ją za pomocą emulgatorów i ewentualnie utwardzaczy. Najprostszy krem składa się więc z wody, tłuszczu i emulgatora.
Aby poszerzyć możliwości pielęgnacyjne kremu wprowadza się do niego tzw. substancje aktywne, aby przedłużyć mu „życie” wprowadza się konserwanty, aby uprzyjemnić aplikację i stosowanie dodaje się składniki poprawiające konsystencję, ułatwiające rozprowadzanie, zapachowe, barwiące…
Aby poszerzyć możliwości pielęgnacyjne kremu wprowadza się do niego tzw. substancje aktywne, aby przedłużyć mu „życie” wprowadza się konserwanty, aby uprzyjemnić aplikację i stosowanie dodaje się składniki poprawiające konsystencję, ułatwiające rozprowadzanie, zapachowe, barwiące…
W kosmetykach naturalnych składniki bazowe, składniki pomocnicze i składniki czynne są (w odróżnieniu od kosmetyków konwencjonalnych) pochodzenia naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz